Γνώρισε τη Μαστίχα Χίου

Γεννήθηκα στη Χίο. Στο νότιο τμήμα του νησιού, εκεί που τα μαστιχόδεντρα παίρνουν στοιχεία από τον αέρα και την αύρα του Αιγαίου. Εκεί που το υπέδαφος δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να μεγαλώσω και να ωριμάσω. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, οι άνθρωποι είναι «κολλημένοι» μαζί μου.

Δεν είναι μόνο η ιδιαίτερη κολλώδης σύστασή μου που τους κρατάει κοντά μου. Είναι το πόσο σπάνιος και ιδιαίτερος είναι ο τρόπος που γεννιέμαι. Το μοναδικό άρωμά μου. Η ιστορία μου από την αρχαιότητα. Είναι οι έρευνες που έχουν γίνει για τη θεραπευτική μου δράση. Είναι η εφαρμογή μου στη φαρμακολογία και στην κοσμετολογία. Είναι η ομορφιά των χωριών της Χίου, εκεί που βρίσκονται τα μαστιχόδεντρα.

Είναι ότι κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί ένα καλλυντικό με μαστίχα, κάθε φορά που δυο φίλοι τσουγκρίζουν ένα ποτήρι με λικέρ μαστίχα, κάθε φορά που γεύεσαι ένα πιάτο με γεύση μαστίχας ή όταν τρως μια τσίκλα μαστίχας, ταξιδεύεις νοητά εκεί που γεννήθηκα και μεγάλωσα, εγώ η Mαστίχα.

Σχίνος, το μαστιχόδεντρο που αγαπώ


Είμαι ένας καρπός που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού. Είμαι μια φυσική ρητίνη γεμάτη με ευεργετικές δράσεις και άρωματα και γεννιέμαι από την πληγή του κορμού ενός και μόνο φυτού: του μαστιχόδεντρου. Οι επιστήμονες το λένε Pistacia lentiscus var. Chia. Το φυτό αυτό που με φέρνει στον κόσμο, γνωστό και ως σχίνος, είναι ένας πανέμορφος θάμνος που παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους «θάμνους» μπορεί να θεριέψει και να φτάσει και τα τρία ή περισσότερα μέτρα σε ύψος. Ο σχίνος αναπτύσσεται αργά: ακόμα και 40 χρονιά μετά τη φύτευσή του μπορεί να ψηλώνει. Είναι αειθαλής και ζει για πάνω από εκατό χρόνια, ενώ για να μπορέσει να με γεννήσει, χρειάζεται τουλάχιστον πέντε-έξι χρόνια από τη μέρα που θα φυτευτει.

Σχίνοι φυσικά υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Μεσογείου. Όμως μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, βγάζουν το πολύτιμο δάκρυ τους, εμένα δηλαδή, τη μαστίχα, που μπορείτε και απολαμβάνετε σε διάφορες μορφές. Γι αυτό και από το 1997 έχω κατοχυρωθεί ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, βάσει του υπ’ αριθμ. 123/1997 Κανονισμού (L0224/24-1-97) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί άραγε μόνο αυτή η γωνιά της γης παράγει μαστίχα; Κάποιοι λένε ότι είναι η ειδική σύσταση του εδάφους αυτού με τα ηφαιστειογενή πετρώματα σε αυτή τη πλευρά της Χίου, τις σπάνιες βροχές, την ελάχιστη υγρασία του πρωϊνού, το θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Κάποιοι απλώς αρκούνται να πουν ότι επέλεξα να γεννηθώ εκεί και μόνο εκεί, με κάποιο μαγικό, μοναδικό τρόπο.

Υπάρχει μια νοητή γραμμή που οριοθετείται από τα χωριά Λιθί, Αγ. Γεώργιος Συκούσης και Θυμιανά, πάνω από την οποία οι σχίνοι, τα μαστιχόδεντρα δεν βγάζουν μαστίχα. Η γραμμή αυτή ονομάστηκε από τον γλωσσολόγο Hubert Pernot «φυσικό και μυστηριώδες όριο».  

Οποιαδήποτε προσπάθεια λοιπόν έγινε να μεταφερθεί η παραγωγή μου πιο βόρεια ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Είμαι ευλογημένη. Με προίκισε η Φύση με «μαγικές» ιδιότητες


Στη σύστασή μου συγκεντρώνονται περισσότερα από 80 στοιχεία που με κάνουν πραγματικά μοναδική. Δεν είναι υπερβολή όταν, αναφερόμενοι σε μένα, οι άνθρωποι κάνουν λόγο για έναν πολύτιμο φυσικό θησαυρό της Χίου. Τα θεραπευτικά αρωματικά συστατικά μου είναι τόσα που αν τα σκεφτείς θα καταλάβεις γιατί έχω και τόσες πολλές χρήσεις: στην υγεία, στην προσωπική φροντίδα και περιποίηση και στη γαστρονομία.

Υπάρχει μια τεράστια επιστημονική βιβλιογραφία που τεκμηριώνει τις ιδιότητές μου.

Το 2015, αναγνωρίστηκα και επισήμως ως φυτικό φάρμακο από το European Medicine Agency (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) με έβαλε ομόφωνα στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Είμαι διάσημη από την αρχαιότητα.
Με περιέβαλαν με αγάπη κι εγώ τους το ανταποδίδω.


Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας η αγάπη για μένα αυξάνεται όλο και περισσότερο, η αγάπη αυτή δεν είναι καινούργια. Είναι παλιά όσο ο κόσμος και η ίδια η φύση. Σκεφτείτε ότι σε ανασκαφές έχουν βρεθεί φύλλα σχίνου (τα φύλλα μου δηλαδή) που χρονολογούνται πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια! Η ιστορία μου είναι μοναδική.

Οι μελετητές λένε ότι είμαι η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, η οποία χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Με χρησιμοποιούσαν ακόμη στην κοσμετολογία για τη φροντίδα του προσώπου και του σώματος. Πολλές φορές από την αρχαιότητα κιόλας, λειτουργούσα ως δραστικό συστατικό για διάφορες θεραπείες και γιατροσόφια, και όποιος ανατρέξει στις διεθνείς φαρμακοποιίες θα δει το όνομά μου.

Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν γραφτεί για μένα είναι από τον Ηρόδοτο, τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Λίγους αιώνες αργότερα, τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος της Αρχαίας Ελλάδας που θεωρείται πατέρας της φαρμακολογίας έγραψε:

“Γεννάται δε ρητίνη εξ’ αυτής, υπενίων δε μαστίχη, χρησιμεύουσα προς αίματος αναγωγάς και προς παλαιάν βήχα πινόμενη. Έστι δε ευστόμαχος, ευερεκτική. Μίγνυται δε και σμήγμασιν οδόντων και επιχρίσμασι προσώπου στιλβοποιούσα, και ούλων εστί σταλτική”.

Αλλά ακόμα και η θρησκευτική παράδοση αναφέρεται στη μαστίχα: Ο Μιχαήλ Ιουστινιάνης το 1667 μ.Χ. έγραψε :

«Καθ' ήν ο σχίνος φύεται είς την γήν εκείνη μόνην της Χίου, τήν επότισαν τα δάκρυα και το αίμα του μάρτυρος Ισιδώρου».

Γι αυτό το όνομά μου είναι συνυφασμένο με το «δάκρυ» του σχίνου, επειδή σύμφωνα με αυτή τη μαρτυρία, το φυτό «δάκρυσε» (έβγαλε δηλαδή το έκκριμα της μαστίχας) όταν ο Άγιος Ισίδωρος (253 μ.Χ.), προστάτης του νησιού της Χίου μαρτύρησε από τους Ρωμαίους κάτω από ένα μαστιχόδεντρο.

Από το «τότε» στο «σήμερα»… βρήκα το ταίρι μου κι ερωτεύτηκα!


Το όνομα και η ιστορία μου στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία από τον 19ο αιώνα είναι συνυφασμένο με την οικογένεια «Σοδη» (4 γενιές και 12 μέλη φαρμακοποιών μέχρι σήμερα), δημιουργοί των Μastic Spa, της πρώτης παγκοσμίως εφαρμογής στην κοσμετολογία με 150 μοναδικά προϊόντα υγείας, ομορφιάς και ευεξίας και αποτελώ το βασικό τους συστατικό.

Το 1875 μεταφέρεται το πρώτο φαρμακείο με την επωνυμία «Σόδης» από την Κωνσταντινούπολη στην Χίο, ενώ το 1939 δημιουργείται ένα δεύτερο Φαρμακείο «Σόδης» στην Αίγυπτο. Σήμερα, το φαρμακείο στη Χίο με υπερηφάνεια συνεχίζει την κοινωνική του προσφορά υπό την διεύθυνση της Κατερίνας Σόδη-Τσιλίμη και του Θανάση Τσιλίμη.

Η οικογένεια «Σόδης» καταγώμενη από ένα από τα μεγαλύτερα μαστιχοχώρια , τα Νένητα, με αξιοποιούν με το «γουδί και το γουδοχέρι» σε καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα, αξιοποιώντας τις μοναδικές επουλωτικές, αναπλαστικές και ενυδατικές μου ιδιότητες. Την προστασία που προσφέρω κατά της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας, την αντιμικροβιακή μου δράση, τη συνεισφορά μου στην στοματική υγιεινή, στην πτώση της αρτηριακής πίεσης και στη φυσική μου δράση για τις στομαχικές διαταραχές.

Σε μια πρόσφατη ανακαίνιση του Φαρμακείου «Σόδης» που έγινε πριν 15 χρόνια βρέθηκαν πολλές τέτοιες συνταγές που συμμετείχα σαν κύριο συστατικό από το 1875!

Η ιστορία συνεχίζεται από το 1955 που αρχίζει ουσιαστικά η δραστηριότητα του εμπνευστή της εταιρείας, Ιωάννη Μ. Σόδη. Φαρμακοποιός και Χημικός αναλαμβάνει το φαρμακείο στη Χίο καθώς από την αρχή δείχνει το ανήσυχο πνεύμα του, την αγάπη για τον τόπο του και την πίστη του σε μένα. Eίναι αποφασισμενος να μου ανοίξει νέους ορίζοντες και να με βγάλει από την απομόνωση που το τοπικό κατεστημένο με φυλάκιζε.

Τη δεκαετία του ‘70 δανείζεται τεχνολογία και τεχνογνωσία από τους Γάλλους και δημιουργεί με ίδια κεφάλαια πρότυπο για τα δεδομένα της εποχής και του Αιγαίου εργαστήριο καλλυντικών, όπου παράγει και αντιπροσωπεύει 2 γαλλικούς οίκους καλλυντικών την Réné Guinot και την Mary Cohr. Αξιοποιεί τα μοναδικά άνθη της νεραντζιάς, της λεμονιάς και της πορτοκαλιάς δημιουργώντας μια πρότυπη σειρά από κολόνιες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί κι εμένα, τη μαστίχα, φτιάχνοντας προϊόντα με επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικές δράσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 δημιουργεί και με εντάσσει σαν κύριο συστατικο στο πρώτο παγκοσμίως καλλυντικό σκεύασμα με βάση εμένα, την ουλοθεραπευτική οδοντόκρεμα masticdent.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την ερευνετική διαδρομή των προγόνων του, δημιουργεί δεκάδες φυσικές συνταγές αξιοποιώντας εμένα και το έλαιο μου (μαστιχέλαιο) και το νερό από τα φύλλα μου (μαστιχόνερο) που αποστάζει από τα φύλλα του σχίνου.

Δυστυχώς, το 1992, ο Ιωάννης Μ. Σόδης φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών έχοντας δει ένα μέρος του οράματός του υλοποιημένο.

Σήμερα η επόμενη γενιά Βιργινία και Σοφία Σόδη μέσα από τα Mastic Spa βάζουν τις δικές τους πινελιές στην δημιουργία και την εξέλιξη νέων προϊόντων και συνταγών με σεβασμό την παράδοση, τον στόχο και το όραμα του ίδιου του εμπνευστή τους. Δουλεύουν σκληρά με προορισμό την Ιθάκη της καρδιάς τους (δηλαδή εμένα) και τις ευχαριστώ!

Είμαι μία σπάνια ουσία με μοναδικές δράσεις στην υγεία,
την ευεξία και την ομορφιά.


ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Κλινική έρευνα στο τμήμα της Οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι με την συστηματική χρήση μου μειώνεται σημαντικά το ποσοστό της μικροβιακής πλάκας. Επίσης, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση των τερηδονογόνων μικροβίων στο σάλιο (streptococci mutans) και ενίσχυση της επανασβεστίωσης της αδαμαντίνης.

Λειτουργώ ως μέσο της σύγχρονης προληπτικής οδοντιατρικής για την αντιμετώπιση του τερηδονικού κινδύνου και των νοσημάτων του περιοδοντίου. Αυτός, ήταν και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που το πρώτο παγκωσμίως προϊόν που σχεδιάστηκε από τα Mastic Spa ήταν η οδοντόκρεμα Masticdent.

ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΔΙΚΗ & ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η αντιµικροβιακή δράση του αιθέριου ελαίου μου έχει αποδειχθεί µε σειρά μελετών που έγιναν στην φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αξιόλογη είναι και η δράση που εμφανίζει σε µια σειρά από παθογόνα στελέχη μυκήτων. Η ισχυρή αυτή δράση, μπορεί να ερμηνευτεί λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε a-pinene, γνωστής αντιµικροβιακής ουσίας.

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ

Οφείλεται στο ελεανολικό και ολεανολικό οξύ που περιέχω και δρω επουλωτικά σε φλεγμονές όπως περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος, κολίτιδες και αιμορροΐδες.

ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ

Στη σύγχρονη κοσμετολογία, το έλαιό μου (μαστιχέλαιο), λόγω του ουρσολικού οξέος και του ισομερούς του, ολεανολικού οξέος, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυΐας και την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού του κεφαλιού.

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ήδη από το 1998 δημοσιεύθηκαν οι πρώτες μελέτες σε διεθνή έγκριτα ιατρικά περιοδικά σχετικά με τις ιδιότητες μου έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.Ακόμα και μικρές μου ποσότητες (1 γραμμάριο ημερησίως επί 2 εβδομάδες) μπορούν να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα.

ΝΟΣΟΣ CROHN

Η κατανάλωση μου φάνηκε να συμβάλλει στη μείωση στα επίπεδα ουσιών που εμπλέκονται στις φλεγμονώδεις διαδικασίες (όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη, CRP και η ιντερλευκίνη 6, IL-6) σε ασθενείς με ενεργή νόσο του Crohn.

ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΚΑ

Παρουσιάζω προστατευτική δράση στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή μου μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής») χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης α. ενώ παράλληλα προστατεύω καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές μελέτες για να ερευνηθούν οι δράσεις μου απέναντι σε κακοήθεις νεοπλασίες. Τα συστατικά μου που ανήκουν στην τάξη των τριτερπενοειδών εικάζεται πως είναι υπεύθυνα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, οι οποίες αφορούν κυρίως την αναχαίτιση του ανεξέλεγκτου κυτταρικού πολλαπλασιασμού.

Ποιές είναι σήμερα οι εφαρμογές μου:

Μέσα μου κρύβω περισσότερες από 80 ουσίες: α-μαστιχορητίνη, β-μαστιχορητίνη, αιθέριο έλαιο, τανίνες, μαστιχίνη και μαστιχικό οξύ, μοναδικά τερπένια όπως α-πινένιο, β-μυρκένιο, β-καρυοφυλλένιο, λιμονένιο και πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές δημιουργούν μια ανεξάντλητη γκάμα χρήσεων. Και υπάρχουν πολλές έρευνες που στοιχειοθετούν κάθε μία από τις εφαρμογές μου.

Πώς με φροντίζουν στα Μastic Spa


Στην παραγωγική διαδικασία των Mastic Spa, η αγάπη τους για μένα φαίνεται σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Ακολουθούν όλα τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας, με απαράμιλλο σεβασμό απέναντι στο «δάκρυ» του σχίνου (το δάκρυ μου).

Εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 9001:2015. Επίσης, ενσωματώνουν το επίσημο σύστημα ορθών πρακτικών για καλλυντικά, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 22716-2007.

Ταυτόχρονα, παρακολουθούν πιστά όλες τις τελευταίες μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές μου δράσεις και φροντίζουν να αποδίδω το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε ένα από τα 150 και πλέον προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

Παρά το υψηλό επίπεδο στο οποίο με έχουν φτάσει, δεν επαναπαύονται. Συνεχίζουν με το ίδιο πάθος και όραμα να δοκιμάζουν νέες συνθέσεις προσώπου, σώματος και μαλλιών και ανανεώνουν τη γκάμα τους με νέα πιστοποιημένα προϊόντα που φέρνουν επανάσταση στον χώρο της κοσμετολογίας.

Αυτό όμως που κάνει τον τρόπο που με διαχειρίζονται ακόμα πιο σπάνιο είναι ο ζήλος και η εμμονή στη φυσικότητά μου. Κάθε τους προϊόν αντικατοπτρίζει την ίδια αγάπη για τη φύση και τα μαστιχόδεντρα.

Ακόμα και τα συστατικά με τα οποία με συνδυάζουν, είναι 100% φυσικά.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Πλούσια πηγή σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, ένζυμα, βιταμίνες Α, Β1, Β2, PP και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενυδατώνει και θρέφει σε βάθος το δέρμα και προλαμβάνει την εμφάνιση των ρυτίδων. Καταπολέμα τη θαμπάδα, τη χαλάρωση, τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Χαρίζει θρέψη και διατηρεί το δέρμα λαμπερό και ελαστικό.

ΕΛΑΙΟ ARGAN

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (80%). Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε, ενώ περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, σκουαλένιο, φαινόλες και καροτένια, που δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Γνωστό για την ισχυρή επανορθωτική και αντιγηραντική του δράση, το Argan Oil αποτελεί μυστικό ομορφιάς για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Πλούσιο σε πολυφαινόλες μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δρουν θαυματουργά στην επιδερμίδα, προστατεύοντάς την από την υπεριώδη ακτινοβολία και το οξειδωτικό στρες, αναστέλλουν τη δράση της κολλαγενάσης (ένζυμο με δράση υπεύθυνη για τη δημιουργία ρυτίδων) και βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία.

ΣΚΟΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

Μια συζευγμένη ένωση από μικροσφαιρίδια διοξειδίου του πυριτίου, που καλύπτονται από πρόσμιξη σκόνης διαμαντιών. Δεσμεύει το πεπτίδιο (sirtuin) που δρα ως εντατικός παράγοντας αντιγήρανσης.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΟΗ

Η αλόη, γνωστή και ως «το φυτό της αθανασίας» είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργειά τους, η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιασική και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

ΧΑΒΙΑΡΙ

Έχει πολύ υψηλές αναλογίες βιταμινών (Α, D, B1, B2, B6), ιχνοστοιχείων (Co, Cu, P, Si, Zn), λιπιδίων, αμινοξέων (γλυκίνη, λυσίνη, ιστιδίνη, αργινίνη, ασπαραγίνη) και πρωτεϊνών. Είναι γνωστό για αντιγηραντικές του ιδιότητες και περιέχει αντιοξειδωτικά για την προστασία του δέρματος από τις επικίνδυνες ακτίνες UVA και UVB.

—Με αγάπη, η Μαστίχα 🌱